18.2.2012

Kumpumies

Tulipa tuossa edellisen kirjoituksen jälkeen mieleen se että tutkin tässä taannoin hiukan sukuni (isän puolelta) historiaa. En käynyt tutkimassa kirkonkirjoja tai harrastanut mitään muutakaan 'oikeaa' sukutukimusta, vaan keräsin tietoa internetin ihmeellisestä maailmasta. Eli suomeksi sanottuna: googletin (paitsi että sana googletin ei ole suomea). Googlettamalla sain vahvistusta epäilylleni siitä että Koljander -nimi on käännös nimestä Colliander.

Sukuyhdistys Collianderin nettisivujen mukaan suomalaisten Collianderien (ja siten myös Koljanderien) esi-isä olisi ollut 1710 Padasjoella kuollut kirkkoherrana toiminut Zacharias Colliander. Hän siis ilmeisesti käytti ensimmäisenä nimeä Colliander. Myös Ruotsissa on Colliendereita, mutta Ruotsin ja Suomen sukuhaarojen välistä mahdollista yhteyttä ei ole pystytty vielä todistamaan. Sukuyhdistyksen nettisivujen mukaan nimi Colliander saattaisi muodostua latinan kielen sanasta collis (kumpu) ja kreikan kielen sanasta ane'r (mies). Eli Colliander ja siten myös Koljander, tarkoittaa kumpumiestä.

Minulla on siis sukurasite (tai helpoite) liittyen tuohon keksivartalon kumpuisuuteen. Tällä siis viittaan edelliseen kirjoitukseeni jossa totesin keskivartalon kumpuni jotuvan enemmänkin tietynmalliseta ruumiinrakenteesta kuin oluesta. Tämän lisäksi minun sukunimeni vieläpä siis velvoittaa kumpuisuuteen.Saan siis mielestäni vapaasti olla kummullinen.

 
Kumpumies korjaa autoa.
Kumpumies ajaa autoa.
Kumpumies poseeraa auton kanssa.
Colliandereilla on muuten vaakuna! En kylläkään tiedä onko minulla Koljander -sukuhaaran edustajana oikeus käyttää vaakunaa. Missähän sitä muuten käyttäisin? Ehkä teettäisin nenäliinoja sukuvaakunalla kirjailtuna (tai painettuna jos kyseessä olis paperinen nenäliina)...

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kumpumies on erimies.

Ertman kirjoitti...

Tietysti sukuvaakuna kuuluu kaikille, sukunimen kirjoitusasusta riippumatta. Myös (jos haluavat käyttää) niille jotka käyttävät nimeä Wadenstjerna, jonka ottivat käyttöön adoption jälkeen. Tämä Colliander-sukuhaara tosin asuu kokonaan USA:ssa.
Terv. Fredrik Rosenlew (vaimo Colliander)