8.10.2013

Coca-cola -kamera

Löysin eilen kirpputorilta Agfan Iso-Rapid If -kameran. Kamera vaikutti toimivalta ja hyväkuntoiselta ja kun hintakin oli sopiva (eli kun halvalla sai) niin pitihän se ostaa.

Kuvittelin että siihen sopii tavallinen kinofilmi (135-filmi) mutta kotona huomasin erehtyneeni. Mukana tuli musta kasetti (kuvassa vasemmalla) joka on hiukan lyhyempi kuin 135-filmin kotelo eikä siinä ole filmin rullauksen suorittavaa töttetöä.

Internetin mukaan kyseessä on Rapid-järjestelmä. Rapid on Agfan vuonna 1964 julkaisema filmijärjestelmä. Itse filmi on samaa kokoa (35 mm) kuin kinofilmissä mutta kotelo on erilainen. Käyttämätön filmirulla asetetaan kameraan kuten kinofilmissäkin mutta filmin pää työnnetään kameran mukana tulleeseen kasettiin johon filmi työntyy kuvaksen edetessä. Täyttä filmiä ei kelata takaisin alkuperäiseen koteloon vaan viedään kehitettäväksi kameran omassa kasetissa.

Käyttämättömiä Rapid-filmejä tuksin enää löytyy muualta kuin e-baysta, joten toinen vaihtoehto on käyttää kahta kasettia ja metritavarana myytävää filmiä. Noin metrin pätkä käyttämätöntä filmiä rullataan toiseen kasettiin ja filmin pää työnnetään toiseen kuten edeltävässäkin tapauksessa. Filmin löytäminen metritavaranakin saattaa olla vaikeaa joten jos haluan kuvata tällä kameralla pitänee minun purkaa filmiä kinofilmirullasta ja käyttää sitä.

Filmille tallentuvan kuvan koko on 24mmx24mm.

Iso-Rapid If -kameraa valmistettiin 60-luvun puolivälistä ehkä noin vuoteen 1970. Vuonna -65 tai -66 Suomen Coca Cola järjesti kampanjan jossa Cola-pullon korkeilla sai kyseisen kameran. Keräämällä 20 korkkia ja maksamalla postiennakkomaksun (16 mk) sai 44 markan arvoisen kameran. Kampanja onnistui hyvin, kameraa myytiin puolessa vuodessa n. 125000 kpl. 

Iso-Rapid If -kamerassa on ilmeisesti jonkinlainen sisäänrakennettu salama, kuvassa näkyy salman peili esiinnostettuna. Poltin ja paristo tästä yksilöstä puuttuvat. Kamerassa on valittavana kaksi valotusaikaa ja kolme aukon arvoa. 

Agfa Iso-Rapid If.

Ei kommentteja: